DESPRE OTELUL BALISTIC
UTILIZAREA OTELULUI BALISTIC IN POLIGOANELE DE TRAGERE
Otelul balistic se regaseste in aproape toate poligoanele moderne care sunt certificate si care pun pret pe viata utilizatorilor.Poligoanele de tragere, inca din faza studiului de fezabilitate, ulterior la proiectare si executie, trebuie sa aiba in vedere faptul ca otelul balistic certificat are un rol deosebit in protejarea vietii participantilor la tragere precum si a instalatiilor, structurii de rezistenta a cladirii, alte obiecte care trebuie ferite de impactul cu proiectile de inalta velocitate. Prezenta otelul balistic CERIFICAT este obligatorie in toate poligoanele de tragere. Nu exista in prezent un material mai sigur si mai eficient din punct de vedere economic care se inlocuiasca otelul acolo unde, prin natura specifica a folosintei, este necesar sa fie instalata o protectie metalica impotriva proiectilelor armelor de foc sau reactive. O alta intrebuintare a otelului balistic se regaseste in constructia usilor blindate, a separatoarelor de tragere precum si la tintelor metalice sau mobile destinate antrenamentelor moderne, dinamice.
TESTAREA OTELULUI BALISTIC
Desigur, este de la sine înțeles faptul că pentru a absorbi energia de impact mare, oțelurile balistice trebuie să fie extrem de dure.
Testele realiste de rezistenta la explozie sau la strapungere, teste care imită un mediu de lucru cat mai aproape de real, pot fi dificil de realizat. Astfel, pentru a determina si certifica rezistența otelului balistic, dupa productia unei sarje de laminor, sarja este testata in fabrica sau de catre un organism independent, apoi este CERTIFICATA in raport cu STANDARDE DE REZISTENTA BALISTICA INTERNATIONALE. Daca otelul este livrat fara CERTIFICAT BALISTIC, valabil pentru sarja livrata (avand inscrise datele de identificare ale sarjei, data si locul testarii) acel otel NU POATE FI ACCEPTAT DREPT SIGUR IN EXPLOATARE, respectiv nu este considerat OTEL BALISTIC CERTIFICAT. In plus, pentru a fi importat un astfel de otel in Romania, fiind produs clasificat ML13, acesta trebuie obligatoriu sa fie insotit de LICENTA ANCEX.
DATE GENERALE
Oțelul balistic, așa cum sugerează și numele, este conceput pentru a proteja împotriva proiectilelor de mare velocitate. Sub scutul oțelului, există mai multe tipuri de blindaje care pot fi utilizate în aplicații precum protectia mijloacelor auto, a cladirilor si structurii de rezistenta a acestora, elemente fortificate de genistica militara, etc. Rezistența extremă a oțelurilor balistice este de neegalat cand ne raportam la calitatea aliajelor metalice.
Formula chimica a oțelurile balistice se obtine în timpul procesului de producție folosind in amestec compuși de fier și carbon. Rezistența notabilă a oțelului balistic este de obicei obținută prin diferite cantități de carbon (retete) – sau alte elemente de aliere – precum și prin procese specializate de tratament termic.
Tratament termic:
Procesul de tratare termica ce se aplica în producția de oțel balistic are doua faze principale: faza de călire si faza de revenire, dozate în funcție de calitatea oțelului.
Oțelul balistic este încălzit la o anumită temperatură moment in care forma cristalelor cubice de fier se schimbă de la o structură feritică (comuna la temperatura ambientala) la o structură austenitică.
De obicei, acest lucru are loc in intervalul de temperatură 700-900 °C, în funcție de conținutul de aliaje și de echipamentul care a fost utilizat pentru procesul de calire.
Într-un proces numit „stingere”, oțelul este răcit rapid odată ce a atins starea austenitică. Acest proces de răcire rapidă creează cristale cubice feritice răsucite prin “înghețarea” atomilor de carbon din matricea de fier. Aceste cristale conferă oțelului balistic o rezistența extrem de ridicată.
Un alt proces de tratare termică pentru oțelul balistic este revenirea, care poate fi folosită pentru a face oțelul balistic mai formabil, mai puțin susceptibil de a crapa sub oboseală și mai ductil.
CLASE SI UTILIZARI ALE OTELULUI BALISTIC
Oțelul destinat protecției împotriva exploziei este un tip special de oțel balistic, care se află în gama 370-460 Brinell. Oțelul care asigura protecție împotriva exploziei a fost proiectat pentru a proteja împotriva impacturilor cu energie ridicată, grenadelor, minelor și dispozitivelor explozive improvizate.
Otelurile balistice sunt folosite in vehiculele blindate, avand in vedere ca pot mentine integritatea si protectia chiar si in cele mai extreme medii. Pardoseala sau secțiunea carenei este realizată dintr-o secțiune de oțel balistic, care poate fi apoi îndoită prin presare într-o formă de V.